Echo’s

In de zwangerschap kunnen echo’s worden gemaakt. In onze praktijk is het mogelijk om zelf door middel van een TV scherm mee te kijken als de echo gemaakt wordt. Met uitzondering van de combinatie test en de ’20 weken echo’ worden alle echo’s in onze eigen praktijk op onze hoofdlocatie aan de Eikenlaan in Ede gemaakt. 

Inwendige echo

Indien er een echo wordt gemaakt voor 10 weken, wordt er meestal een inwendige echo gemaakt, omdat dit betere beeldvorming bij een jonge zwangerschap mogelijk maakt. Ook in een latere periode kan er een reden zijn om een inwendige echo te doen, dit wordt dan met je besproken. Bij dit onderzoek zullen we, terwijl je op de onderzoeksbank ligt, een lang en 1,5 cm dik staafje met daarom heen een condoom, in de vagina inbrengen. Ongeveer zo diep als een tampon wordt deze ingebracht. Een volle blaas kan bij een inwendige echo in de weg zitten. Als dit het geval is, vragen we je om even te gaan plassen. Een inwendige echo is niet pijnlijk.

Uitwendige echo

Terwijl je op de onderzoeksbank ligt wordt gel op je buik aangebracht en met een probe over je buik bewogen. Voor een echo via de buik is het handig als je blaas iets gevuld is. Een uitwendige echo is niet pijnlijk.

Vitaliteitsecho

Vanaf ongeveer 6-7 weken kunnen we het hartje van de baby zien kloppen. Dit geeft natuurlijk nog geen zekerheid voor de weken daarna, maar kan fijn zijn als bevestiging van de zwangerschap.

Termijnecho

De eerste echo zal plaatsvinden als u ongeveer 10 weken zwanger bent. Tijdens deze echo kunt u het hartje van de baby zien kloppen en zal de baby worden opgemeten. Door deze meting kan nauwkeurig worden bepaald hoe ver u zwanger bent en wat uw uitgerekende datum is.

Echo bloedverlies

Bel ons als er in de zwangerschap sprake is van bloedverlies. Omdat dit vaak spannend is voor je, plannen dan op korte termijn een echo voor je in als je dat wenst. Ook als je je nog niet aangemeld hebt in onze praktijk. We kunnen dan kijken of er een oorzaak van het bloedverlies te vinden is. 

Groeiecho

Als bij het uitwendig onderzoek blijkt dat uw kindje te snel of te langzaam lijkt te groeien, of hier twijfel over bestaat zal een echo worden gemaakt. Ook kunnen er andere redenen zijn om groeiecho’s te verrichten. Tijdens de groeiecho zal de baby worden opgemeten en wordt de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld en wordt gekeken waar de placenta ligt.

Echo placentalocalisatie

De plek van de placenta (ook wel moederkoek genoemd) is niet van groot belang, zolang deze maar niet in de buurt van de uitgang van de baarmoeder ligt. Mocht tijdens de 20-weken echo blijken dat dit wel het geval is, dan maken we rond 30 weken nogmaals een echo worden om de exacte locatie te beoordelen. Hiervoor kan zowel een inwendige als een uitwendige echo worden gebruikt. Deze echo’s worden ook in onze praktijk gemaakt.

Vruchtwaterecho

Als is gebleken of wordt vermoed dat er te veel of te weinig vruchtwater in de baarmoeder zit, zal er een echo worden gemaakt. Tijdens deze echo zal ook altijd de groei van de baby worden beoordeeld.

Liggingsecho

Wij maken standaard bij elke zwangere een liggingsecho. Tijdens deze echo zal worden gekeken hoe de baby ligt en wordt de baby gemeten. Ook wordt gekeken naar de groei en de hoeveelheid vruchtwater.

Combinatietest

Met de combinatietest kan vroeg in de zwangerschap worden onderzocht of er een verhoogde kans is dat een kind Downsyndroom heeft. De echo is een onderdeel van de combinatietest en wordt gemaakt in de periode van 11 tot 14 weken zwangerschap. Deze echo wordt je aangeboden maar is niet verplicht. Deze echo wordt verricht in FARA

20-weken echo

De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. De echo wordt gemaakt in de periode van 19 tot 22+4 weken zwangerschap. Deze echo wordt je aangeboden maar is niet verplicht. Dit wordt besproken tijdens de afspraken in onze praktijk. Deze echo wordt in FARA uitgevoerd en wordt vergoed door je verzekeraar.

Pretecho/Geslachtsbepaling

We krijgen vaak de vraag of we meer echo's kunnen aanbieden, bijvoorbeeld om het geslacht kunnen zien of om nog een keer met de kinderen of ouders naar de baby te kijken. Dit is geen onderdeel van de reguliere controles, maar als je dat wilt, kunnen we extra echo's  inplannen. De kosten bedragen €35,- per keer en je krijgt (zo je wilt bewegende) beelden mee op een usb stick.

Vergoeding

Alle medische echo's worden vergoed door je verzekeraar, met uitzondering van de nekplooimeting bij de combinatietest. Deze kosten bedragen € 175,-