Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een document waarin je je wensen rondom de bevalling opschrijft. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is tegelijkertijd een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Het is bedoeld om je verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt.

Een geboorteplan kan helpen betrokken te blijven bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Voor je gaat schrijven!

Probeer eerst informatie te verzamelen.

Bijv. door:

 • de informatieavond over de bevalling van onze praktijk te volgen.
 • een zwangerschapscursus te volgen: een overzicht van cursussen die in Ede gegeven worden staan in de folder die je van ons krijgt.
 • met je partner te praten over jullie wensen en verwachtingen ten aanzien van de bevalling.
 • een boek te lezen met informatie over de bevalling. Een aantal titels vind je op onze website.
 • de folders ‘Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn’ en ‘Jouw bevalling hoe bereid je je voor’ van de KNOV te lezen, deze krijg je via de praktijk.
 • op de website deverloskundige.nl over een geboorteplan te lezen.

Op die manier krijg je een idee over de dingen waarover je je wensen, mening of voorkeur uit kunt spreken.

Tips bij het schrijven

Een geboorteplan is bedoeld als manier om de bevalling te bespreken met de mensen die je (gaan) begeleiden. Je wensen moeten duidelijk worden en zij moeten het plan in korte tijd kunnen lezen en begrijpen.

Een invul-geboorteplan vind je hier!

Daarom:

 • Hou het simpel. Een geboorteplan past het liefst op één A4-tje. Vermeld in korte zinnen wat je wensen zijn.
 • Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is. Zet het belangrijkste bovenaan. Zo weet je zeker dat deze dingen direct onder de aandacht komen.
 • Blijf positief in je bewoording. Maak een wensenlijst en geen lijst met eisen. 

Als je angst hebt voor dingen rondom de bevalling, door verhalen of eigen ervaring, kun je je angsten benoemen door ze bijvoorbeeld op te schrijven voor jezelf. Waar ben je precies bang voor en wat roepen deze angstgevoelens bij je op? Wat heb je hierin nodig?

Wat staat er in een geboorteplan?

De onderstaande lijst geeft een voorbeeld van onderwerpen die je kunt gebruiken bij het schrijven. Belangrijk is echter dat de voor jou belangrijke onderwerpen in het plan komen.

 • Wie wilt u graag bij u hebben tijdens de bevalling? Wanneer wilt u dat zij er zijn?
 • Hoe denkt u over stagiaires bij je bevalling, thuis of in het ziekenhuis.
 • Waar wilt u het liefst bevallen? Thuis of in het ziekenhuis.
 • Heeft u wensen over de ruimte waar u bevalt en de sfeer? (muziek, licht)
 • Welke houdingen wilt u gaan gebruiken bij het opvangen van de weeën, tijdens het persen en bij de geboorte zelf? Bijvoorbeeld: lopen, staan, zitten, op de baarkruk, onder de douche, in bad etc.
 • Hoe wilt u omgaan met de pijn van de weeën? Bijvoorbeeld: ademhalingstechniek, ontspanningsoefeningen, massage, warm water, kruik, medicijnen. Als u kiest voor pijnstilling met medicijnen, welke soort wilt u gebruiken.
 • Hoe denk u over ingrepen wanneer dit nodig mocht zijn.
 • Hoe wilt u met de baby omgaan als hij/zij net geboren is? Bijvoorbeeld: wilt u de baby zelf aanpakken, lichamelijk contact, navelstreng doorknippen, voeding, wilt u dat de baby in bad gaat of later nadat het huidsmeer is ingetrokken.
 • Wilt u foto’s/film maken tijdens of vlak na de bevalling? Wie gaat dit doen?
 • Heeft u speciale wensen die te maken hebben met uw religie?
 • Hoe wilt u met bezoek omgaan direct na de bevalling? (ook belangrijk om hierover na te denken m.b.t. het kraambed)

Geboorteplan bespreken

Bespreekt u geboorteplan met ons. Samen kunnen we bepalen of de wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven. Na dit gesprek kunt u het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dit nodig is. Na afronding bewaart u een “geboorteplan” bij je zwangerschapskaart zodat de verloskundige die de bevalling gaat begeleiden het plan kan lezen. Niets in het plan staat vast. U kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan u had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet alle wensen meer uitgevoerd worden. We kunnen bijvoorbeeld verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Er kunnen ingrepen nodig zijn of uw kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling. U kunt in het geboorteplan schrijven wat u in zulke situaties nodig hebt.

Meerdere exemplaren

Maak een aantal kopieën van het geboorteplan. Één voor jezelf, één bij je zwangerschapskaart en eventueel één extra voor op de verloskamers bij een poliklinische bevalling of een overdracht aan de gynaecoloog.

Geboorteplan

Dingen die als “normaal” worden beschouwd (zoals, dat je graag dicht bij je kind en partner wilt zijn en blijven) horen niet thuis in het geboorteplan. Het geboorteplan is er voor speciale wensen en ideeën.