Tijdens de zwangerschap zullen we de aanstaande bevalling met u bespreken. Kom rustig met alle vragen, gedachten, ervaringen en wensen die u heeft. Wij hebben o.a. ervaring met bevallen in bad of op de baarkruk. Op deze site vindt u uitleg over een baringsplan. Deze kunt u zelf maken ter voorbereiding op de bevalling. Neemt u uw plan mee naar het spreekuur, dan nemen wij het met u door. Maar ook als u liever alles op zich af laat komen zoals het komt, is dat prima. Ter voorbereiding bieden wij onze cliënten een voorlichtingsavond aan, duidelijke folders van de beroepsvereniging voor verloskundigen (KNOV).

Als uw bevalling zich aandient tussen 37 en 42 weken en de zwangerschap is zonder problemen verlopen, bevalt u onder onze begeleiding. Bevalt u eerder of later dan dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog.

U moet ons altijd bellen

  • Bij bloedverlies wat lijkt op een menstruatie of meer
  • Bij weeën vóór 37 weken
  • Bij vruchtwaterverlies vóór 37 weken

Wanneer de bevalling zich aandient na 37 weken gelden de volgende adviezen:

Weeën

U kunt ons altijd bellen als u ons nodig heeft. In de meeste gevallen begint de bevalling met weeën. Als u gaat bevallen van uw eerste baby, adviseren wij te bellen als de weeën twee uur lang elke vier minuten komen. Is dit niet uw eerste bevalling dan kunt u bellen wanneer de weeën één uur lang elke vier minuten komen. Het kan zijn dat we iets anders met u besproken hebben, volgt u dat advies dan op.

Het breken van de vliezen

Dit kunt u merken doordat u ineens een grote hoeveelheid vocht verliest. Dit kan continu blijven lopen, ruikt zoetig en is kleurloos, wit, roze, groen of bruin. Is het vruchtwater kleurloos, roze of wit dan vragen wij u ons overdag tot 17:00 uur altijd te bellen. Breken de vliezen na 17:00 uur, belt u ons dan om 9.00 uur de volgende ochtend. Indien de kleur groen of bruin is moet u ons altijd meteen bellen, ook ’s nachts.

Mocht u telefonisch geen gehoor krijgen, dan adviseren wij u ons via het ziekenhuis op te laten roepen. Als u twijfelt, of het vocht dat u verliest wel echt vruchtwater is, bel ons dan tussen 9.00 – 17.00 uur. Probeert u wat vocht op te vangen, bij voorkeur in een bakje. Als dit niet lukt, draag dan een kraamverband in uw ondergoed (liever geen ultra-absorberend maandverband). Zo kunnen wij goed beoordelen of u daadwerkelijk vruchtwater verliest.

Tekenen

Een beetje slijm of bloedverlies aan het einde van de zwangerschap wordt “tekenen” genoemd. Het is een normaal verschijnsel en hoeft geen teken te zijn dat de bevalling begint. Als het echter meer is dan een menstruatie, neem dan contact met ons op.

Ongerustheid

Wanneer u zich ergens ongerust over maakt mag u ons natuurlijk altijd bellen.

Voor een bevalling belt u altijd de dienstlijn:
0318 – 724900

Het is belangrijk dat uw huisnummer vanaf de weg goed zichtbaar is, ook ’s nachts. Wanneer dit niet zo is, willen wij u vragen dit alsnog te regelen voordat de bevalling begint. Dit maakt het zoeken gemakkelijker voor ons, maar ook voor de kraamverzorgster en eventueel de ambulance.