Spoed? Bel 0318 724 901

Stuitligging

De meeste kinderen liggen rond de achtste maand met het hoofd naar beneden. Soms is dat niet het geval en ligt het kindje in stuitligging.

In de meeste gevallen is er geen oorzaak voor de stuitligging (85%). Wel komt een stuitligging vaker voor bij een meerlingzwangerschap, een voorliggende placenta of bepaalde afwijkingen aan de baarmoeder of het kind. Hier wordt bij het echo-onderzoek naar gekeken.

Welke keuzes zijn er?

  • Niets doen. Er is dan een hele kleine kans dat het kind nog spontaan naar hoofdligging draait. Echter hoe groter het kind wordt en hoe minder vruchtwater er is, des te minder ruimte er is om spontaan te draaien. Wanneer je besluit niks te doen en het kindje blijft in stuit liggen zal de zorg worden overgedragen naar de gynaecoloog.
  • Uitwendige versie. Een uitwendige versie is het draaien van het kind met de handen aan de buitenkant van de buik van stuitligging naar hoofdligging.

Uitwendige versie

Waarom een versie?
Voor een kind is een hoofdligging de meest natuurlijke ligging om geboren te worden. Een stuitbevalling of keizersnede brengt meer complicaties met zich mee voor moeder en kind. Een keizersnede heeft ook consequenties voor eventuele volgende zwangerschappen. Als het kind van stuitligging naar hoofdligging gedraaid kan worden, is er een veel grotere kans op een gewone vaginale bevalling en kun je onder de zorg van de verloskundige blijven. Wanneer je kiest om niets te doen word je verwezen naar de gynaecoloog voor verdere begeleiding van de bevalling van een kind in stuitligging.

Wanneer wordt de versie gedaan?

Rond 33 weken zwangerschap ligt 25% van de kinderen in stuitligging. Bij 36 weken is dat nog 3-4%. In principe kan het kind het beste in de periode rond de 36 weken gedraaid worden.

Indien je kind in een stuitligging ligt rond de 36 weken zul je uitgebreid worden ingelicht over de procedure van de versie en de eventuele risico’s

https://deverloskundige.nl/uploads/deverloskundige.nl/knov_client_downloads/54/file/KNOV_bro_Uitwendige_versie_tekst_aanpassingen.pdf

 

Coaching is een kortdurende vorm van ondersteuning door gesprekken en zeker geen therapie. Loop je tegen dingen aan maar is de stap naar een psycholoog te groot voor je? Dan kunnen we samen bekijken of coaching gesprekken wat voor jou zijn. Bij coaching heb je de ruimte om jouw verhaal te vertellen en zelf op zoek te gaan naar een manier die jou verder helpt. Je wordt aangemoedigd en gesteund om te kijken wat je zelf nodig hebt om weer de rust in je leven terug te vinden. Je hebt dus zelf de regie, want als je zelf de verandering maakt zal dat het grootste effect hebben.

Mocht je vastlopen tijdens je zwangerschap en de reguliere controles vind je niet voldoende, maak dan een afspraak voor coaching. We plannen gratis 1 of 2 gesprekken met je in.